800 Columbia Residential Tower

Seattle, Washington

Project Size:

295,000 square feet

Project Status:

Anticipated Completion 2019

Press

Daniels hopes to start building 30-story tower on First Hill by end of 2017

Puget Sound Business Journal, 12/22/16

Vision
Nestled amid the bustling activity of downtown Seattle and the cultural amenities of Capitol Hill, 800 Columbia offers a residential oasis within its urban setting. Coupling a residential tower and a park, nearly half of the planned development will be reserved for a two-tiered Open Space Park, an extraordinary amenity for the First Hill neighborhood. The building features an iconic roof-line that complements the skyline, while a consistent material palette across the Podium relates to the existing urban fabric, creating a human-scaled, pedestrian friendly relationship to the street and adjacent park.

Site and Program
Well located between Columbia and Marion streets, 800 Columbia is a short walk to Downtown business centers and the myriad culture and nightlife options available on Capitol Hill. The new tower includes 274 residential units, with one level of lobby and fitness space, one level of roof deck amenities, four levels of below-grade parking, and lobby bicycle storage. Adjacent to the tower, a 9,000 square foot, two-tiered Open Space Park offers west-facing views of Downtown and the Puget Sound. This significant outdoor “third place” provides residents and neighbors with a reprieve from high-density, hyper-urban living, in addition to the many amenities that come with that lifestyle.

Design
The tower’s horizontal bands and warm materiality respond to First Hill’s rich building stock, which includes multi-family housing from a variety of time periods as well as architectural landmarks such as the Frye Art Museum and St. James Cathedral. The two podium levels are clad in sandy-colored masonry punctuated by metal-framed punched window openings, creating a unified, pedestrian-scale language. An entry canopy translates as an extension of the architectural detail at the base of the tower, and horizontal recesses in the façade provide relief at the ground level setback and adjacent apartment building. The transparent building lobby wraps the southwest corner from 8th Avenue to the open park space, filling the space with natural light and providing further connection to this neighborhood amenity.

The building’s strong vertical volume highlights this prominent southwest corner. The glass-clad unit levels are composed as a series of distinct volumes divided by horizontal and vertical recesses, breaking up the overall mass of the tower and enhancing the pronouncement of the interlocking volumes. A horizontal recess along the upper edge of the podium creates an exterior deck space for residents, overlooking the street, alley and park. Vertical recesses extend to the top of the tower, elegantly staggering the roof in a distinctive form that compliments neighboring towers without external appliqués.