1101 Dexter Station

Seattle, Washington

Project Size:

346,000 square feet

Project Status:

Completed 2015

LEED Status:

Certified LEED Core and Shell Gold

Press

Dexter Station to start Feb. 1, even without an office tenant

Daily Journal of Commerce, 1/11/13

Vision
One of Seattle’s best-located new office buildings developed by Capstone Partners, Dexter Station overlooks Lake Union from the lower slope of Queen Anne Hill, commanding a true 270-degree view that captures the city at its finest. Wide, landscaped outdoor terraces and continuous windows on all sides give tenants a constant connection to the city, while expansive, open floor plans make every seat the best in the house. The building infrastructure features stronger floors, higher ceilings, more mechanical flexibility, and more power and backup power than typical Class A office properties. A 30-foot high, skylit Great Room—with a conference facility, integrated retail, and publicly accessible lounge—creates sought-after social space at the street level.

Site and Program
Embedded into the hillside along Dexter Avenue, the building’s 10 stories are stacked in a stair-step arrangement that creates outdoor terraces. Floor sizes range from 22,000 to 53,000 sf with 13 to 14-foot ceilings, providing ideal flexibility for open-office workspace design and an abundance of daylight and views from every seat. The ground-level Great Room includes 9,000 sf of retail space, as well as a conference facility, key-access athletic center, secure bike storage, and locker room facilities.

Design
The LEED Gold-targeted core-and-shell office design emphasizes the stunning natural assets of the site, with sweeping postcard views of Seattle’s downtown skyline, Space Needle, Lake Union, and surrounding neighborhoods. Landscaped “green roof” terraces provide a mix of sustainability performance as well as flexible social space for informal activity and events. Inside, the extra-high ceilings and continuous windows on all sides allow daylight to penetrate to every part of the floorplate, while open, contiguous floor space accommodates creative workspace design. The infrastructure of every floor, including structural, mechanical, and electrical systems, is optimized for the unique needs of tech tenants such as servers, heavy equipment, and customized installations.

The interior design of the Great Room and common spaces throughout the building creates a strong, forward-looking brand, interweaving public and private space with a constant connection to the city and sense of place. The atrium lobby is open all day to the public, interfacing with retail space including a bustling coffee shop. The atrium’s upper levels are a glass, light-filled enclosure, connected to surrounding activity including the street and office floors above. Lounge seating, a fireplace, and a living wall installation make the atrium a socially connected “third place” in the neighborhood as well as a gracious location for special events. Distinctive carpeting, natural finishes, and a variety of sculptural wall treatments form a Northwest-inspired collage reflecting the building’s tech-centric identity.