University of Iowa Voxman Music Building

Iowa City, Iowa

Project Size:

184,000 square feetSeating capacity: 700 concert / 200 recital seats

Project Status:

Completed 2016

LEED Status:

Certified LEED New Construction Gold

Associate Architect:

Press

Builder says School of Music Building is Complex

The Kansas City Star, 10/20/13

LMN Architects’ Collaborative Sound Cloud

The Architect's Newspaper, 5/17/13

Ceiling curves to shape sound in LMN’s design for music hall

Daily Journal of Commerce, 5/3/13

This Aluminum Snowflake Has The Acoustic Smarts Of A Gothic Cathedral

Architizer, 4/29/13

On the Same Page – How UI School of Music will Change Downtown Iowa City

Iowa City Press-Citizen, 4/14/13

Rebuilding the School of Music

Iowa City Press-Citizen, 4/12/13

New Voxman Building nearing completion

Iowa City Press-Citizen, 11/12/15

Selected Awards

2013 Architizer

Finalist, Architecture + Sound

2013 Architizer

Jury Choice Winner, Architecture + Modeling

2013 Architizer

Popular Choice Winner, Architecture + Fabrication

2013 Architizer

Popular Choice Winner, Architecture + Modeling

Vision
The Voxman Music Building celebrates musical performance at every turn, embracing a collaborative and exploratory student-driven model of education that treats every space as performance space. The building shares this sense of musical discovery with the community through a transparent expression. Conceptually, the pattern of streets and open spaces in the mixed-use district of Iowa City extends directly into the multi-level interior spaces, cultivating a sense of vertical urban vitality and embracing its downtown civic presence.

Site and Program
The six-story building is situated between the campus and the downtown core of Iowa City, embracing both academic and urban experiences. The program comprises a 700-seat concert hall, a 200-seat recital hall, an organ performance hall, a music library, rehearsal rooms, practice rooms, classrooms, and faculty studios and offices. A multi-story glass corner entry at a major downtown intersection connects the internal spaces to the campus and city, with the two major performance venues marking their presence on each of the main facades. Between the performance spaces, porous, day-lit circulation volumes interlink to form the student commons, performance and rehearsal lobby, and three-story atrium. A fourth floor exterior terrace, nestled behind and between the wings of the rear facade, serves as an elegant gathering space that frames views to the city’s historic courthouse and countryside beyond.

Design
The concert hall cantilevers boldly over the Burlington Street sidewalk and the Student Commons below, while the recital hall, wrapped in a shingled-glass wall system, symbolically bursts out over the South Clinton Street sidewalk. A composition of subtly textured terra cotta panels and low-iron glass with delicate shading patterns wraps the full exterior. All spaces in the building, including performance halls, rehearsal rooms, offices, and common areas, provide natural light and connections with the outside, while maintaining acoustic isolation. Virtually every space is acoustically tuned and tunable—enhancing pedagogical flexibility, reinforcing the value of serendipitous collaboration, and cultivating opportunities for active and team-based learning. Each space must adapt to a wide range of performances, from voice to percussion, from classical to jazz.

Many requirements of the facility’s high-profile performance spaces are met by high-performance architectural design. The concert hall features a suspended “theatroacoustic” system, unifying acoustics, lighting, and life-safety requirements into a dramatic, multi-functional architectural expression, and the resulting intricately sculpted element is assembled out of 946 unique, folded-aluminum composite modules digitally fabricated from a parametric model. In the recital hall, red-colored acoustical panels optimize the room’s acoustical properties while incorporating a wall-sized shingled-glass window that unites the performance event with the urban experience. In the three major rehearsal spaces, high ceilings are filled with swarms of colored, kite-like reflectors that vary between solid and perforated to achieve dynamic acoustical and lighting effects.

LMN Tech Studio
Building on a series of research initiatives into the application of parametric modeling to acoustical design, the LMN Tech Studio approached the main concert hall of the Voxman Music Building as an opportunity to explore the intersections of multiple theatrical disciplines. Developed using a 3D parametric model, the hall’s suspended ceiling reflector provides a high-performance armature for 5 separate functions – acoustic reflection, stage lighting, house lighting, audio speakers, and fire protection. Acoustic ray-tracing simulations performed directly in the 3D model informed the shaping of the reflector’s curvilinear form, working iteratively with the acoustician to determine optimal scattering and absorption throughout the space. Starting from that form, designers were able to change the overall geometry of the reflector to find optimal locations for lighting, A/V, and fire protection. LMN also created mockups of the system components using a CNC router to demonstrate the feasibility of the material choices and construction method, establishing a high degree of trust working with the fabricators and construction team. The result is a sculptural, high-performance ceiling design that demonstrates a new model for collaboration and problem-solving between disciplines.

Detailed explorations of the LMN Tech Studio’s research on acoustic form finding through parametric modeling are available on the LMN Tech Studio Blog: http://lmnarchitects.com/tech-studio/featured/acoustic-form-finding/