Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering, University of Washington - Interior

Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering
University of Washington

Location

Seattle, Washington

Owner

University of Washington

Collaborators +

General Contractor: Mortenson Construction

Structural Engineering: Magnusson Klemencic Associates

Mechanical Engineering: Affiliated Engineers, Inc.

Electrical Engineering: Stantec

Civil Engineering: Coughlin Porter Lundeen, Inc.

Landscape Architecture: Olin Partnership

Lighting Design: Horton Lees Brogden Lighting Design

Graphics/Signage: Studio SC

Project Size

138,760 square feet

Project Status

Completed

Certifications

Targeting LEED New Construction Silver

Services

Architecture, Interior Design, Planning

The Bill & Melinda Gates Center doubles the capacity of the University’s School of Computer Science and establishes a new standard for the study of computer science to attract a broad and diverse student population. The building enhances the School’s connections to the campus, community, and thriving local technology sector, and through its spatial and programmatic synergies with the Paul G. Allen Center for Computer Science, creates a new hub of interdisciplinary research and learning.

The building presents a strategic counterpoint to the minimalist, often austere, aesthetic popularized by the tech industry by offering a warm and welcoming environment for students and faculty. The program includes classrooms, an undergraduate commons, capstone workrooms, graduate research spaces, robotics laboratory, faculty/staff offices, a 240-seat lecture hall, a rooftop event center, and a street-level café. The core program elements—research spaces and offices—are arranged around a central atrium and are deliberately intermingled across the upper three floors to encourage serendipitous interaction.

The central atrium provides visual and physical connections across the building and functions as the School’s cultural heart. The design serves to encourage interaction between students and researchers, furthering the department’s reputation for innovation and cross-disciplinary collaboration. The site design unites the surrounding engineering buildings through an integrated plaza, enhancing pedestrian connections, and creating a major campus connection along the northern edge of the building.

Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering, University of Washington - Exterior

The main entry sequence is reinforced by the adjacent campus circulation, visibly relating the relationship between the landscape, topography, and the building program.

Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering, University of Washington - Exterior
Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering, University of Washington - Interior

The two-sided, curving form is an honest expression of the modular program and embraces the atrium space, creating a new cultural hub. The flexible module reflects a welcoming, open and adaptable building ideal for serendipitous interactions.

“The Bill & Melinda Gates Center isn’t just a building, it’s a statement about our vision of the future.”

– Henry M. Levy, Paul G. Allen School Director

Selected Awards

2020 AIA Washington Council Civic Design Awards, Merit Award