Washington State Convention Center Summit | Addition - Exterior

Seattle Convention Center Summit Building

Location

Seattle, Washington

Owner

Washington State Convention Center

Collaborators +

Associate Architects: Graham Baba Architects, Scharrer AD, Rolluda Architects, Tiscareno Associates

Owner's Representative: Pine Street Group

General Contractor / Construction Management: Clark/Lewis

Structural Engineering: Magnusson Klemencic Associates

MEP Engineering: Arup

Civil Engineering: Magnusson Klemencic Associates

Landscape Architecture: Gustafson Guthrie Nichol

Lighting Design: Horton Lees Brogden Lighting Design

Graphics/Signage: Studio Matthews

Food Service: Ricca Design Studios

Project Size

1,500,000 square feet

Project Status

In Progress

Certifications

Targeting LEED New Construction Platinum

Services

Architecture, Interior Design, Planning, Urban Design

The Seattle Convention Center Summit Building (SCCS) presents a transformative opportunity at the intersection of an emerging culture of the delegate of the future, the evolving trends in the convention center industry and the development of Seattle’s urban core. As a catalyst for revitalizing and re-connecting Seattle’s core neighborhoods, the integration of the SCCS with its surroundings will be the basis for a rich and unique experience for both delegates and residents, an experience that is unique to Seattle.

Located at the crossroads between more than seven of Seattle’s most iconic neighborhoods and touching four of its most prominent streets, the site positions the project to uniquely function as a connecting hub for multiple urban districts, redefining the long-anticipated mixed-use development zone north of the downtown retail core. The building engages the urban form at all its 15 levels while each façade presents a highly interactive, transparent edge, blurring the boundaries of the site with the city context and the building program. Each program component embraces natural light and the major program spaces are connected vertically with two large atriums.

A glass-enclosed stair along Pine Street positions the interior circulation patterns at the edge of the building, creating dramatic west-facing views to the Pike Place Market and Puget Sound, and broadcasting the energy of convention visitors. A street plaza at the corner of Pine and 9th Avenue collects the activity of residents and visitors alike. The project’s contributions to the public realm are as massive as its scale, navigating a diverse mix of public-private intersections while catering to the next generation of convention delegates.